Recension | Fangirl av Rainbow Rowell

Hur är det för en introvert, tvilling, fan-fiction skribent tjej att gå på college? Ja, det är vad du får läsa om i Fangirl, en bok som innehåller underbara karaktärer och välplanerade samt fantastiska dialoger!




      Info
      Standalone
      Författare: Rainbow Rowell
      Utgiven: 2013
      Utgivare: St. Martin's Press
      Sidor: 464
     
      Goodreads






 
         







HandlingTvillingarna Wren och Cath ska börja på college. Wren är den utåtriktade som vill festa. Cath är mer osäker inför allt det nya. Hon ägnar mycket tid att skriva fanfiction om karaktären Simon Snow. Hennes ambition är att hinna bli klar med sin bok till den stora fanfiction-finalen. Men så träffar hon Levi som inte lämnar henne ifred.
 

Vad jag tycker: Rainbow Rowell, detta är tredje boken jag läser av dig. Du har inte slått "Eleanor & Park" än, men denna var bättre än "Landline" i alla fall. Detta är Rowells andra ungdomsbok och istället för att krossa våra hjärtan som i "Eleanor & Park" så satsar hon mer på att värma upp oss i kylan och mörkret, och det lyckas hon med. Historien följer Cath, som skriver Fanfiction och är en ganska introvert person. Hon älskar Simon Snow (vilket motsvarar våran Harry Potter) och hon klarar sig inte utan sin tvilling Wren. Men när de båda börjar på College så vill Wren vara ifrån Cath, skapa ett liv utan sin tvilling. Hon vill festa och ha kul med nya personer. Cath, som inte alls är bekväm med detta, blir tvingad att skapa ett eget liv och komma ur hennes betryggande skal. 

Detta är en typisk "Coming of age" - historia. Den faller för klyschorna. Men på ett sätt så berör det mig inte lika mycket som det brukar. Rowells sätt att skriva dialoger och bygga karaktärer övervinner det mesta. För det är vad denna boken gör bäst, sina karaktärer. De känns som verkliga människor, som om de faktiskt finns. De är realistiska. De har negativa sidor och positiva sidor. 

Boken utger sig att vara en bok om hur det är att vara en "Fangirl", att den skall beskriva hur det är att vara en del av ett fandom, denna punkt kan jag tyvärr inte hålla med om. Ja, Cath är ett stort fan av Simon Snow och hon skriver fanfiction på hennes blogg, som är grymt populär. Men det är också allt. Det är inte mycket snack om "Fangirling" eller gemenskapen som finns i "fandoms". Utan det är bara hon... som skriver. Det är typ det. Vilket var en besvikelse. 

Sen när vi diskuterar lite negativitet här så kan jag även nämna att de små historierna om Simon Snow som man får läsa innan varje nytt kapitel samt i vissa utdrag i boken var söta, men värdelösa. De gav inget till handlingen och i slutet av boken så skumläste jag bara igenom dem. Boken i sig är också ganska lång, i jämförelse med längden på böcker inom denna kategorin brukar vara. Så den var lite seg ibland, men inget allvarligt. 

Förutom dessa två punkter så var boken helt underbar, Sättet som Cath växer i boken, hur karaktärerna omkring henne skapar henne, hennes pappa och Reagan är ju helt underbara. Rowell kan sina karaktärer (som jag nämnt många gånger innan), hon kan sina relationer och det visar hon starkt i denna bok. Boken fick mig att skratta och bli varm inombords. En riktigt bra feel-good bok. 
 
“Cath? It’s your dad again. It’s still late, but I couldn’t wait to tell you this. You know how you guys want a bathroom upstairs? Your room is right over the bathroom. We could put in a trapdoor. And a ladder. It would be like a secret shortcut to the bathroom. Isn’t this a great idea? Call me. It’s your dad.” - Ett litet citat från boken som visar på hur underbar Caths pappa är. 
 
Om du inte har läst något av Rainbow Rowell än, så läs denna eller "Eleanor & Park", så kommer nog du också inse hur underbar denna kvinnan är. 

Omdöme: Om du går in med tanken att detta kommer vara en "Coming of age" - historia och inte en "Fangirl" bok där fandoms och liknande beskrivs, så kommer du nog gilla denna fina bok. Den är skriven på ett vackert sätt, enkelt med speciellt. Om karaktärer är det viktigaste för dig i böcker, så är denna bok perfekt för dig. 
Eftersom boken publiseras som en "Bok om fandoms och fanfiction" så försvinner en stjärna ifrån betyget. Men denna är fortfarande en riktigt bra bok ifrån drottningen Rowell! 
 
Älskar Limited edition omslaget som man kunde köpa för ett tag sedan! 
 
Du kan köpa boken:
På svenska Här eller Här
På engelska Här eller Här