Recension | Percy Jackson & The Lightning Thief

Action, grekisk mytologi, en trehövdad hund som leker apport, sarksam, svek och hästbakdelar i en rullstol. Dags att prata om Percy Jackson & The Olympians: the Lightning Thief av Rick Riordan




      Info 
      Bok 1 av 5 i Percy Packson & the Olympians - Serien
      Författare: Rick Riordan
      Utgiven: 2006
      Utgivare: Disney Hyperion Books
     
      Goodreads






 
         







Handling: Percy Jackson är en bra kille, men har bara vissa svårigheter såsom ADHD och dysleksi. Dessa svårigheter har gjort att han aldrig har kunnat stanna på samma skola i mer än ett år utan han skickas runt till olika och så har det alltid varit. Men en dag blir allting väldigt... konstigt. Percy är säker på att en av hans lärare förvandlades till ett monster och försökte döda honom. Men det måste ju ha varit en dröm, eller? Hans mamma får reda på detta och hon berättar om ett läger, en skola, ett ställe där han kommer vara säker. Säker från vadå? Percy blir skickad till Camp Half-Blood, ett sommarläger för halvgudar. Där träffar han några vänner och får reda på mer om sig själv, Percys pappa är Poseidon. Nu står Percy inför en sommar fylld av spänning, utmaningar, middagsbjudningar, vänskap, casino och gudar. 
 

Vad jag tycker: Denna bok, som man nog förstår, är inte kanske riktad till en 22 åring som egentligen borde läsa "viktig" litteratur som Jane Austen eller självbiografier eller faktaböcker om 1600-talet. Men jag bestämde mig från att ta en paus från dessa högkulturella böcker och dök in i denna löjliga lilla barnbok och tacka gudarna för det! Detta är en otroligt snabb, rolig, laddad bok som tar dig som läsare på ett äventyr. Det spelar ingen roll att detta är en bok riktad emot barn, jag njöt av denna mer än vad jag hade gjort om jag läste den när jag var tolv. Percy är lätt att älska, hans humor, sarkasm och hans underbara personlighet lyser i denna bok, det är Percy som gör denna bok. Självklart så är våldet och romansen lite mer barnvänligt, men det gjorde inget.

Kan även tillägga här att jag läste boken på engelska och språket i denna bok är väldigt bra, skickligt och över förväntan. När jag skulle börja läsa så trodde jag att texten skulle vara ganska förenklad och "barnslig". Fine det är en barnbok så det var lite enklare texter än det man är van vid men det var inte så förenklat att det störde mig eller drog ner boken i omdöme. Om du vill börja läsa böcker på engelska så skulle jag varmt rekommendera denna eller Harry Potter böckerna. 
Percy, Annabeth och Grover - Team Badass - Eller liknande... 

Sen har jag alltid varit intresserad av grekisk mytologi, eller mytologier överlag. Det är något fascinerande med dem och denna bok lär dig en hel del om den grekiska mytologin fast på ett sätt som gör så att det inte känns som att du lär dig. Självklart så förklarar Percy (Rick Riordan) historierna på ett litet mer... barnvänligt sätt (han unviker våldtäckerna och incesterna osv, Grekisk mytologi is fucked up). Detta är helt enkelt en perfekt bok för dig samt dina barn.

I klagomåls-raden här så har jag faktiskt inte så mycket att komma med förutom att vissa saker hände lite för fort, de hoppades ganska mycket, från en sak till en annan. Detta görs nog mest för att hålla spänningen och snabbheten i boken, vilket jag på ett sätt gillade. Men ibland så fick jag kolla så att jag inte hade missat att läsa en sida. 

Serien i sig är 5 böcker, sen så finns det lite extra böcker som man kan köpa vi sidan om ("The Demigod files", "The Demigod Diaries" och den som jag är mest intresserad av "Percy Jackson and the Greek Gods" där man får läsa om allt inom grekiskt mytologi genom Percy's perspektiv, kan inte vänta på att få läsa den boken!). Sen efter den serien så finns det en uppföljningsserie (som sägs vara bättre) som heter "Percy Jackson & The Heroes of Olympus", så jag har en hel del kvar att läsa. Men det gör absolut ingenting, för jag älskade denna bok! 
 
Har du inte läst denna bok än så måste du, vare sig om du är 12 eller 21 eller 81, läs den och njut!
 

Omdöme: Snabb, rolig, spännande och awesome. Denna bok är en riktig bladvändare. Om du inte gillar mycket romans men du gillar pennor som förvändlas till svärd samt grekiska gudar i sandaler så är denna bok något för dig! Det kommer inte vara det mest fenomenala eller det viktigaste du har läst. Men du kommer skratta, vara underhållen och inte vilja lämna ifrån dig boken i en sekund, och det är detta som ger denna bok fullpott, 5/5.
OBS: se EJ filmen. I jämförelse med boken så är den bottenskrapet, underjorden, hemsk, förfärlig, ohygglig, anskrämlig och helt demonisk! (Överdrift kanske men snälla, läs boken och se ej filmen)
 
Du kan köpa boken 
På svenska Här eller Här
På engelska Här eller Här